Goed doel in de kijker: Oye LENA

Oye LENA Peru, want elk kind heeft recht op degelijk onderwijs

Stefanie Van Erps vertrok in 2012 naar Peru en richtte er het onderwijsproject Oye LENA in Curahuasi op.

Wat doet Oye LENA?

Het project wil via onderwijs armoede en sociale ongelijkheid aanpakken. Alle kinderen moeten dezelfde kansen krijgen, ongeacht hun beperkingen, achtergrond of cultuur.

Elke morgen geven we individueel onderwijs aan kinderen met een beperking (onder andere kinderen met het syndroom van Down, autismespectrumsoornis en cerebrale parese). Elke namiddag werken we met kleuters en lagereschoolkinderen uit kansarme gezinnen. Het onderwijs in de namiddag is inclusief; een aantal kinderen met een beperking vervoegen de leerlingen tijdens de verschillende activiteiten.

Daarnaast werkt Oye LENA ook aan het verbeteren van de gezondheid door het aanbieden van aangepaste maaltijden, regelmatige tandartsbezoeken, hygiëne- en voedingsworkshops en workshops voor de ouders in verband met het stimuleren van de ontwikkeling van het kind.

Hoe leed Oye LENA onder de pandemie?

In België wordt er geregeld wel eens gezeurd over de bubbels, mondmaskers en andere coronaregels. Niet onterecht natuurlijk. De crisis is nu al meer dan een jaar aan de gang en we zijn de maatregelen ondertussen meer dan beu. Maar, het kan erger. In Peru moet iedereen overal en altijd (behalve thuis) een mondmasker dragen. Iedereen betekent echt iedereen, want ook baby’s, peuters, kleuters en kinderen moeten overal een mondmasker dragen. Al sinds 15 maart 2020 is er een avondklok in Peru. Deze verschilt van regio tot regio, maar in Curahausi ging deze lange tijd in om 18u. Sinds kort zijn er versoepelingen en start de avondklok om 21u.

De scholen zijn al anderhalf jaar gesloten en voor het tweede schooljaar op rij wordt er  ‘digitaal onderwijs’ gegeven. De kwaliteit hiervan is meestal schrijnend. Bovendien hebben veel kinderen geen toegang tot internet. Digitaal onderwijs voorzien blijkt dus vooral een dode letter.  

Veel van onze gezinnen zagen als gevolg van de pandemie hun inkomen (deels) wegvallen. Om hen te ondersteunen, deelden we van maart tot en met december 2020 22 keer voedselpakketten uit aan onze 70 kinderen, hun 24 broers en zussen én hun ouders, dit voor een totale waarde van 25.000€.

De eerste maanden van de lockdown ondersteunden we onze kinderen door het uitlenen van speelgoed en didactisch materiaal en door het uitdelen van knutselpakketten. Vanaf juli zorgden we voor onderwijs aan huis, en sinds november mogen de kinderen weer naar het project komen. Weliswaar in kleine groepen en met de nodige hygiënische voorzorgsmaatregelen. Omwille van de kleine groepen, het ontbreken van degelijk onderwijs en het uitblijven van buitenlandse vrijwilligers pasten we onze werking volledig aan. We namen o.a. 4 extra Peruaanse personeelsleden in dienst, werken met Peruaanse vrijwilligers en werkten we een eigen methode uit om te leren lezen.

Hoe verloopt het sponsortraject?

Op dit moment is het financieel erg moeilijk. Heel wat van onze inkomsten (van evenementen, sponsoracties, verhuur van kamers) zijn door de pandemie weggevallen. Hiertegenover staat dat onze uitgaven groter zijn geworden, o.a. door de extra personeelsleden en de voedselpakketten. Gelukkig kunnen we rekenen op heel wat peters en meters die een maandelijkse bijdrage storten en organiseerden we een aantal succesvolle online acties, zoals een pastafestijn en een veiling

Hoe kan men een bijdrage leveren aan het project?

Je kan als individu een bijdrage leveren door te storten op ons Belgisch rekeningnummer, door een geldinzameling of sponsoractiviteit te organiseren of door peetouders te worden en maandelijks minstens 10€ te storten.

Ook via goodgift.be kan je een cadeaubon geven aan Oye LENA.

Waar vind je meer info?

Op de website, via mail, op Facebook en op Instagram.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *