Goed doel in de kijker: Cunina vzw

Cunina doorbreekt de vicieuze cirkel van kansarmoede met onderwijs

Bij Cunina zijn we er rotsvast van overtuigd dat onderwijs de sleutel is naar een betere toekomst. Wie onderwijs heeft genoten, kan een beroep leren en zichzelf een weg banen uit de vicieuze cirkel van kansarmoede. Daarom gelooft en investeert Cunina in een lange termijn aanpak; door kinderen de toegang tot kwaliteitsvol onderwijs te bieden, pakken we de problematiek bij de bron aan. Onderwijs is noodzakelijk voor individuele en maatschappelijke ontplooiing en leidt tot duurzame ontwikkeling.

De betekenis van Cunina

Cunina is een erkend ngo in Geel die zich inzet voor onderwijs in het Zuiden. De oprichtster Sophie Vangheel staat dit jaar al 30 jaar aan het roer en zet zich nog dagelijks in met evenveel passie en enthousiasme als in het begin. Sophie is dit jaar ook uitgeroepen tot eerste vrouwelijke ereburger van de stad Geel. Ze koos de naam Cunina omwille van zijn betekenis “Godin van de wieg”. De plaats in de wereld waar je wieg staat, bepaalt vaak de kansen die je krijgt in het leven.

De werking van Cunina

Cunina geeft kansarme kinderen in Haïti, Oeganda, Nepal, Brazilië, de Filipijnen, Zuid-Afrika en Peru de kans op onderwijs door middel van persoonlijke peterschappen. Cunina heeft zo al meer dan 15.500 kansarme kinderen op de schoolbanken gezet. In België kan je een peterschap aangaan voor 35 euro per maand. 30 euro daarvan gaat rechtstreeks naar het onderwijs van jouw petekind. Met dat geld wordt schoolgeld, schooluniform, boekentas, schrijfgerei, boeken etc. betaald. Slechts vijf euro wordt gebruikt voor de werkingskosten. Als peetouder communiceer je twee keer per jaar rechtstreeks met jouw petekind via briefwisseling, zo bouw je een band met elkaar op. Er worden ook inleefreizen georganiseerd zodat peetouders, onder begeleiding van Cunina, hun petekind in zijn of haar leefwereld kunnen ontmoeten.

Toegang creëren tot onderwijs volstaat niet en moet hand in hand gaan met een betere kwaliteit van dat onderwijs. Daarom realiseert Cunina in haar partnerscholen ook onderwijsprojecten. In het kader van MVO werkt Cunina daarvoor samen met partnerbedrijven. Zo zijn er al meer dan 170 educatieve projecten gerealiseerd zoals de bouw van tig scholen, naaiateliers, slaapzalen, hurktoiletten, …

De kracht van Cunina

  1. Waar wij echt mee kunnen uitpakken is onze zéér lage beheerskost! Wij streven elk jaar naar een beheerskost van minder dan 10% zodat er zo veel mogelijk geld naar onze werking in het Zuiden kan gaan. 
  2. Cunina ontvangt bewust geen federale overheidssubsidies zo kunnen we vaak kort op de bal spelen wanneer het nodig is. 
  3. Wij besteden geen geld aan betalende reclame.
  4. Transparant en eerlijk beleid.
  5. Persoonlijke aanpak.
  6. We zijn gemachtigd om fiscale attesten uit te reiken.

De reden om nu aan Cunina te doneren

Cunina is gestart aan een ongezien project; een middelbare school met internaat midden in de jungle van Fort Portal, Oeganda. Momenteel stappen de kinderen uit de buurt drie uur door de gevaarlijke jungle om de dichtstbijzijnde middelbare school te bereiken. Onderweg lopen ze het risico om aangerand, verkracht of gekidnapt te worden. Daardoor haken vele kinderen af. In de school die Cunina bouwt, kunnen maar liefst 480 kinderen les volgen. Voor kinderen die verder weg wonen komt er een internaat op de eerste verdieping van de school. Jongens en meisjes zullen er gescheiden van elkaar slapen, elk hebben ze ook een aparte trappenhal naar hun verblijf. Beide kanten zijn voorzien van toiletten, douches, bergruimte en een verblijf voor de oppas tijdens de nacht. Bovendien zijn er twee kantoren en een lerarenkamer. Wanneer je jouw Goodgift aan Cunina schenkt, wordt dit geld besteed aan de verdere bouw en inrichting van deze school.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *